7/11/14

Κάπνισμα και σωματικό βάρος


Πώς να αποφύγετε την αύξηση βάρους με τη διακοπή του καπνίσματος

Της Δρος ‘Ελενας Φιλίππου,  Κλινικής Διαιτολόγου

Στοχεύετε να σταματήσετε το κάπνισμα με την αρχή του νέου έτους;  Μπράβο σας!  Θα έχετε σίγουρα σημαντικότατα οφέλη για την υγεία σας!

Αν σας προβληματίζει ότι μπορεί να πάρετε κάποια παραπανίσια κιλά τότε διαβάστε το άρθρο που ακολουθεί για πρακτικές συμβουλές.

Ας αρχίσουμε όμως σημειώνοντας τους πιθανούς λόγους που κάποιοι καπνιστές έχουν χαμηλότερο βάρος από τους μη-καπνιστές.  Αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι το κάπνισμα αυξάνει το βασικό μεταβολισμό κατά περίπου 3% ανά τσιγάρο αλλά επίσης και μειώνει την όρεξη και κατ' επέκταση και την κατανάλωση τροφής.  Το τελευταίο επιτυγχάνεται μέσω της επίδρασης της νικοτίνης στον μηχανισμό ελέγχου της πείνας-κορεσμού στον εγκέφαλο.  Μακροπρόθεσμα όμως το κάπνισμα συντείνει στην δημιουργία αντίστασης στην ινσουλίνη και τελικά στη συσσώρευση σπλαχνικού λίπους αλλά και στη αύξηση της πιθανότητας Διαβήτη Τύπου 2.

Με το σταμάτημα του καπνίσματος λοιπόν, μπορεί να πάρετε 2-4 κιλά αρχικά αλλά σίγουρα θα μειώσετε μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο τόσο προβλημάτων υγείας όπως καρκίνο των πνευμόνων, του οισοφάγου, του στομάχου κα, καρδιαγγειακές παθήσεις και αντίστασης στην ινσουλίνη, προβλήματα που είναι πολύ πιο σημαντικά από μία μικρή αύξηση βάρους που μπορεί να αποφευχθεί με μικρές αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες.

Πρακτικές συμβουλές για αποφυγή αύξησης του βάρους:

1. Επαναρυθμίστε τον μεταβολισμό σας τρώγοντας σε σταθερές ώρες και αποφεύγοντας τα μεγάλα διαστήματα χωρίς κατανάλωση τροφής.  Η στέρηση τροφής μπορεί να υπονομεύσει την ικανότητά σας να αντισταθείτε στο κάπνισμα και να σας κάνει πιο ευέξαπτούς.  Επιλέξτε φρούτα υψηλά σε περιεκτικότητα Βιταμίνης Γ όπως πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρέιπφουτ και ακτινίδια αλλά και λαχανικά όπως σπανάχι, μπρόκολλο και ντομάτα.  Αυτό γιατί το κάπνισμα αυξάνει την ανάγκη για την αντιοξειδωτική αυτή βιταμίνη αλλά και γιατί τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το βάρος σας.

2. Μασήστε τσίχλα αντί για το τσιγάρο.

3.  Ζητήστε τη βοήθεια ειδικού διαιτολόγου για το σχεδιασμό ενός υγιεινού διαιτολογίου στα δικά σας μέτρα για διατήρηση του βάρους σας. 

4. Βρείτε τρόπους να ‘ξεγελάτε’ τον εαυτό σας όταν θέλετε να καπνίσετε.  Κάντε κάτι άλλο που δεν ‘επιτρέπει’ το κάπνισμα π.χ. ένα ντους, ένα τηλεφώνημα σε κάποιο φίλο, μία βόλτα, κολύμπι, ψώνια σε χώρο μη-καπνίζοντων κτλ.  Η ανάγκη αυτή είναι σαν κύμα – θα μεγαλώνει αλλά θα σπάσει και θα καταπολεμηθεί με το πέρας του χρόνου.

5.  Τρώτε ποικιλία τροφών και δοκιμάστε καινούρια φρούτα, λαχανικά, όσπρια αλλά και κάποια πικάντικά τρόφιμα τα οποία όπως και το κάπνισμα αυξάνουν το μεταβολισμό.

6. Μην προσπαθήσετε να χάσετε βάρος αμέσως μόλις σταματήσετε το κάπνισμα.  Βάλτε στόχους που να είναι εφικτοί – μην προσπαθείτε να πετύχετε τα πάντα ταυτόχρονα.  Αν χρειάζεται να χάσετε κιλά, κάντε το όταν πια είστε σίγουροι ότι πετύχατε το στόχο της διακοπής του καπνίσματος.

7. Καταναλώνετε αρκετά υγρά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και ιδιαίτερα νερό.

8. Ασκηθείτε περισσότερο!  Οι 200-300 θερμίδες που ‘καίγατε’ την ημέρα καπνίζοντας, μπορούν να καούν με άσκηση.  Θα ανακαλύψετε ότι μπορείτε να κάνετε περισσότερη άσκηση αφού οι πνεύμονές σας είναι τώρα καθαρότεροι.  Επίσης η άσκηση θα σας βοηθήσει τόσο για να μειώσετε το βάρος σας όσο και για να ανανεωθείτε ψυχολογικά, θα σας καλυτερεύσει τη διάθεση και τη διαύγεια.

9. Ζητήστε τη βοήθεια άλλων ατόμων ή ομάδων που κάνουν την ίδια προσπάθεια με ‘σας.  Βάλτε στόχους και τηρήστε τους.  Σκεφτείτε όλα τα σημαντικά οφέλη για την υγεία σας!

10. Κάντε μικρά δώρα στον εαυτό σας για επιβράβευση της επιτυχίας σας.

Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: