19/1/14

Πρωϊνό - να τρώει κανείς ή να μην τρώει;




Γιατί το πρόγευμα είναι τόσο σημαντικό και πως βοηθάει στην καλύτερη απόδοση του οργανισμού αλλά και του εγκεφάλου μας;

Έρευνες έχουν δείξει πώς ένα σωστό πρωϊνό μπορεί να επιδράσει ευεργετικά στην αποτελεσματική απόδοσή μας στην εργασία, το σχολείο αλλά και την καθημερινότητά μας. Εάν θέλουμε, λοιπόν, τόσο εμείς όσο και τα παιδιά μας να ξεκινούμε την ημέρα μας με τις καλύτερες προϋποθέσεις και εφόδια για να φτάσουμε σε επιτυχίες, θα πρέπει να ξεκινούμε σωστά. Και αυτό προϋποθέτει βασιλικό πρόγευμα, χωρίς υπερβολές.  

Βασιλικό πρόγευμα…

 ‘Ένα σωστό πρόγευμα πρέπει να περιλαμβάνει δημητριακά προγεύματος ψηλά σε φυτικές ίνες όπως βρώμη ή ψωμί/κουλούρι ολικής αλέσεως, σικάλεως ή πολύσπορο, που θα δώσουν  νέργεια στον οργανισμό για αρκετές ώρες, γάλα ή/και γιαούρτι ή/και τυρί χαμηλό σε λιπαρά, που θα προσφέρουν ασβέστιο για γερά κόκκαλα και φρούτο ή 1 μικρό ποτήρι φρέσκο χυμό φρούτου που θα δώσει βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες για προστασία του οργανισμού από ασθένειες. 

Για αλλαγή θα μπορούσατε να συνδυάσετε άπαχο γιαούρτι με ανάλατους ξηρούς καρπούς και βρώμη ή μία μικρή ομελλέτα με λαχανικά και ψωμί σικάλεως.  Αν ο χρόνος σας είναι πολύ περιορισμένος, μπορείτε να φάτε ακόμα και στο αυτοκίνητο, μπάρα δημητριακών και παστά φρούτα και να πιείτε ένα ποτήρι φρέσκο γάλα.

Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι εκτός από την ενέργεια που πρόσφερει, το πρωϊνό βοηθάει στην καλύτερη διατήρηση του σωματικού βάρους, στην καλύτερη ρύθμιση της χοληστερόλης του αίματος και στην καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού.  Ένας μεγάλος αριθμός μελετών έχει δείξει επίσης ότι η κατανάλωση πρωϊνού με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή η χρήση βρώμης ή δημητριακών προγεύματος με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως μούσλι, ή πολύσπορου ψωμιού, έχει καλύτερη επίδραση στην συγκέντρωση απ’ότι η κατανάλωση πρωινού με ψηλό γλυκαιμικό δείκτη (π.χ. άσπρο ή μαύρο ψωμί ή δημητριακών προγεύματος με ψηλό γλυκαιμικό δείκτη). 

Τέλος το σωστό πρωϊνό θα σας βοηθήσει να πεινάτε λιγότερο τόσο το μεσημέρι όσο και το απόγευμα κι έτσι να μπορέσετε πιο ευκόλα να διατηρήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: