1/6/12

Σας παχαίνουν... οι δίαιτες;


‘Καταναλώνω μόνο αναψυκτικά και γιαουρτάκια διαίτης, έχω αντικαταστήσει όλα τα φαγητά μου με αυτά που είναι light και χαμηλά σε λιπαρά ή χωρίς επιπρόσθετη ζάχαρη. Γιατί δεν χάνω ούτε καν ένα γραμμάριο;’ Επειδή ακούμε συχνά αυτά τα λόγια, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε κάποιες πιθανές εξηγήσεις.

Ας δούμε πρώτα πώς μειώνεται το σωματικό βάρος κατά ένα κιλό. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να καταναλώσει κάποιος περίπου 7000 θερμίδες λιγότερες απ’αυτές που χρειάζεται ο οργανισμός του για να διατηρήσει το βάρος του. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί σε διάστημα 1-2 εβδομάδων ή ακόμα και σε διάστημα κάποιων μηνών. Τα light προϊόντα μπορούν να βοηθήσουν μόνο αν αντικαταστήσουν τα πλήρη προϊόντα, αφού εξ’ορισμού ενά ελαφρύ προϊόν περιέχει 30% λιγότερες θερμίδες ή/και λίπος ή κάποιο αλλό συστατικό σε σχέση με το πλήρες προιόν της ίδιας εταιρείας. ‘Ετσι με απλά λόγια, αν κάποιος καταναλώνει 2 μπισκόττα light αντί ένα ‘κανονικό’, θα φάει περισσότερες θερμίδες και λίπος. Επίσης τα προϊόντα light μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση βάρους εφόσον η ολική πρόσληψη ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι λιγότερη απ’αυτή που χρειάζεται ο οργανισμός έτσι ώστε να αναγκαστεί να ‘κάψει’ από τα αποθέματά του.

Προσοχή όμως γιατί μία έρευνα του Πανεπιστημίου Κορνέλλ, έδειξε ότι τα άτομα κατανάλωναν 28% περισσότερη ενέργεια όταν έτρωγαν σνακς που ήταν χαμηλά σε λιπαρά σε σχέση με όταν έτρωγαν τα ‘κανονικά’ προϊόντα. Κι αυτό γιατί ένιωθαν λιγότερες ενοχές όταν έτρωγαν τα χαμηλά σε λιπαρά προϊόντα και έτσι ένοιωθαν ότι είχαν την ‘άδεια’ να καταναλώσουν περισσότερα. Επίσης, είναι σημαντικό να πούμε ότι ένα προϊόν χαμηλό σε λιπαρά δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα και χαμηλό σε θερμίδες, κι έτσι πάντα πρέπει να ελέγχουμε την επιγραφή στο πακέτο πριν το αγοράσουμε ή το καταναλώσουμε.

Για παράδειγμα ένα μικρό κέικ τύπου μάφιν γνωστής εταιρείας που είναι χαμηλό σε λιπαρά πράγματι περιέχει μόνο 4 γρ λίπος αλλά έχει 397 θερμίδες και 60 γρ ζάχαρη, δηλάδη διπλάσια ζάχαρη από το κλασσικό μάφιν της ίδιας εταιρείας. 60 γρ ζάχαρη ισοδυναμούν με 12 κουταλάκια!

Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι κάποιες μελέτες έχουν συνδέσει τα ροφήματα διαίτης με αύξηση του βάρους. Μία μελέτη που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Συνέδριο του Αμερικανικού Διαβητικού Συνδέσμου έδειξε ότι τα άτομα που έπιναν 2 ή περισσότερα αναψυκτικά ‘διαίτης’ την ημέρα, είχαν πιο μεγάλη αύξηση στην περίμετρο μέσης σε σχεση με τα άτομα που δεν τα κατανάλωναν καθόλου. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με το γεγονός ότι το σώμα εξακολουθεί να θέλει να φάει κάτι γλυκό μετά την κατανάλωση ενός ροφήματος που δεν περιέχει ενέργεια.

Μάλιστα, αυτό μπορεί να επηρέαζει τις ορμόνες μας αφού επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Yale έδειξαν ότι οι ορμόνες της όρεξης επηρεάζονται ακόμα κι όταν κάποιος απλά πιστεύει ότι το φαγητό είναι χαμηλό σε λιπαρά ή θερμίδες. Και εξηγούμαστε: Σε μελέτη που ενήλικες κατανάλωσαν ρόφημα από γάλα που προηγουμένως τους είχε περιεγραφεί ως ‘ψηλό σε θερμίδες και λιπαρά’, τα επίπεδα γρελίνης (μίας ορμόνης που μας κάνει να πεινάμε) έπεσαν, συντείνοντας έτσι στο να τους κάνει να χορτάσουν γρηγορότερα. Αντίθετα, όταν τους δώθηκε να καταναλώσουν ένα ποτό με την περιγραφή ‘χαμηλό σε θερμίδες και λιπαρά’, τα επίπεδα της ίδιας ορμόνης είτε έμειναν τα ίδια είτε σε κάποιους αυξήθηκαν, δηλαδή πεινούσαν περισσότερο. Στην πραγματικότητα, τα δυο ροφήματα είχαν ακριβώς την ίδια σύσταση!

Ίσως να διερωτάστε τι πρέπει τελικά να κάνει κάποιος για να χάσει βάρος; Το καλύτερο είναι να επιλέγετε φρέσκα αντί επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, άπαχα κρέατα και ψάρια, δημητριακά και ψωμί ολικής αλέσεως, ρύζι και μακαρόνια ολικής αλέσεως, ανάλατους ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά όπως γάλα, γιαούρτι και τυρί, στα οποία δεν έχει γίνει αλλή επεξεργασία εκτός από την μείωση των βλαβερών για την υγεία κορεσμένων λιπαρών. Επίσης αν θα καταναλώσετε προϊόντα light, να το κάνετε με μέτρο, και μόνο για να αντικαταστήσετε τα ‘κανονικά’ αντίστοιχα τρόφιμα. Επίσης να θυμάστε ότι το να καταναλώνετε μία μικρή μερίδα του αγαπημένου σας γλυκού ή αλμυρού κάθε τόσο, αποτελεί ένα υγιή τρόπο ‘αντιμετώπισης’ του φαγητού. Τέλος, επειδή το κάθε άτομο είναι διαφορετικό, και η ποσότητα ενέργειας που χρειάζεται κάθε μέρα διαφέρει, έτσι ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα από εγγεγραμένο διαιτολόγο οπωσδήποτε θα σας βοηθήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: